Testimonials Agri

Home / Testimonials

Betere groei en voerconversie

Erik van Veldhuisen uit Renswoude is een pluimveehouder met hart voor zijn kippen. Hij geeft zijn kuikens veel ruimte en zorgt goed voor ze. “Dat is beter voor de kip en beter voor de consument.” Hij probeert de hele keten, van fok tot en met verkoop, zo klein en duurzaam mogelijk te houden en verkoopt zijn kuikens met Beter Leven keurmerk rechtstreeks aan de klanten in de buurt. “Ik wil de klanten graag op mijn erf hebben. Ik wil laten zien waar hun kippenvlees vandaan komt en hoe we voor de dieren zorgen.” Sinds maart 2015 houdt Erik 25.000 traag groeiende scharrelvleeskuikens, het bedrijf is te volgen op www.kipvandeboer.nl.

Uitstekende groei en voerconversie

“Via een collega ben ik in contact gekomen met Freshlight. Ik heb me laten informeren over de Freshwater waterdevizers en dat klonk heel interessant. Water is zo’n belangrijk onderdeel bij het houden van kuikens. Er gaat ruim 200.000 liter water doorheen in de stal. Is het water slecht en onzuiver, dan merk je dat direct aan de groei. Goed water is beter voor de gezondheid en groei van de kippen, het leidt tot een betere voerconversie.”

Al het water in de stal komt nu binnen via de Freshwater waterdevizer. Erik: “Ik heb nu twee koppels volledig op dit water gehad en de resultaten zijn zonder meer goed. Dit koppel – dat zijn 25.000 kippen – heeft het heel goed gedaan. Nu zit ik in het derde koppel en ook hier zie ik verbeteringen vergeleken met vroeger. Dankzij de ionisatie van het water is er bijvoorbeeld veel minder aankoek in de leiding. Dat zie je vrijwel direct. Het is nu misschien nog te vroeg om over een structureel succes te spreken, maar het ziet er heel goed uit. In groei en voerconversie zijn de resultaten uitstekend.” 

Erik van Veldhuisen

Pluimveehouder

Gestructureerd en geïoniseerd water

De Freshwater waterdevizers structureren en ioniseren het water. Dat zuivert het water continu en verhoogt de opname van zuurstof, mineralen en voedingsstoffen. Planten, dieren en mensen profiteren van verhoogde hydratatie en dat leidt tot een efficiëntere opname van voedingsstoffen. Hoogenergetisch, sterk zuurstofrijk water remt de groei van ziekteverwekkers en vermindert de pathogene druk. De positieve werking van Freshwater waterdevizers is wetenschappelijk aangetoond.

Sjouke Elzinga

Melkveehouder

Zuiver water en schone lucht in de stallen dankzij ionisatie

“Mijn kalfjes zien er gezond uit en zijn mooi energiek. Dat is ook te danken aan de Freshwater waterdevizer. Schoon water maakt een verschil. Ik zie het ook aan de melkkoeien. Sinds ik de waterdevizer heb, zijn ze gezonder en is de melkproductie gestegen.”

Sjouke Elzinga, melkveehouder in het Noord-Groningse Onderdendam, heeft de internationale testrapporten ook gezien van Freshwater. “Maar ik kijk gewoon naar de praktijk, wat er hier in de stallen gebeurt. Het water in de drinkbakken is schoon en de dieren voelen zich lekker.”

De Freshwater waterdevizers structureren en ioniseren het water. Daardoor wordt het water continu gezuiverd en wordt de opname van zuurstof, mineralen en voedingsstoffen verhoogd. De werking van deze technologie is in wetenschappelijke onderzoeken aangetoond. “Ik krijg tegenwoordig complimenten van bijvoorbeeld de voeradviseur en de veearts over de gezondheid van mijn kalveren”, vertelt Sjouke. “Dat zal vast met verschillende factoren te maken hebben, maar ik weet dat de waterdevizer er daar een van is.” 

Eenvoudige oplossing

“Ik hou van eenvoudige oplossingen voor lastige problemen. De Freshwater waterdevizer is een voorbeeld daarvan. Je installeert ‘m makkelijk in de waterleiding en vanaf dat moment wordt het water gezuiverd. Ik zie nu geen residu meer in de drinkbakken en merk dat de dieren er profijt van hebben. En ik dus ook.”

Datzelfde geldt wat Sjouke betreft voor de Freshlight LED-daglichtlampen met ionisatie. Die liet hij een jaar of vier geleden al installeren in zijn stallen. Dankzij de ionisatie wordt de lucht in de omgeving continu gezuiverd. “Sindsdien is het een stuk frisser in de stal. Het ruikt en voelt schoner. Ik heb geen metingen verricht, maar het is voor mij duidelijk dat de lampen het binnenklimaat verbeteren. Een paar lampen zitten op een witte wand in de melkstal en daaromheen zit allemaal viezigheid. Die stoffen zitten dus nu niet meer in de lucht. Ook voor onszelf zijn de lampen prettig. Het werkt fijner met daglicht en je merkt dat de atmosfeer in de stallen is verbeterd sinds ik ze heb geïnstalleerd.”

Duurzaam ondernemen

Voordeel van de Freshlight-lampen is ook dat ze energiezuinig is. Voor een boer die zo duurzaam onderneemt als Sjouke is dat een prettige bijkomstigheid. Sjouke Elzinga heeft 170 melkkoeien en nog 120 stuks jongvee. Hij wekt onder meer zijn eigen stroom op en houdt zijn milieubelasting zo laag mogelijk.

“Bij zowel de Freshlight verlichting als de Freshwater waterdevizers merk ik dat mensen er nog weleens sceptisch over kunnen doen. Ze denken dat je grote uitdagingen, zoals het terugdringen van de ammoniakemissie, alleen met complexe en kostbare oplossingen kunt aangaan. De Freshlight-lampen met ionisatie vergen een betrekkelijk kleine investering, zijn makkelijk te installeren en zijn – aantoonbaar – effectief. Net als de waterdevizer: een simpele oplossing met een mooi resultaat. Ik denk dat als in alle stallen de ionisatietechnologie van Freshlight zou worden toegepast, het ammoniakprobleem in Nederland een stuk kleiner was.”